Assalamualaikum.....haish,baru pas makan pajeri nenas yang yat masak sendiri...tp gambo xleh nak amik sebab hp rosak....hehe..so kita google je la gambo dia kan...kalo nak cube lehla ikut yat nye resepi nih....yat pakai santan sikit jer...kasi pekat sikit kuah dia..selamat mencuba..
1/2 biji nenas
bawang merah – dikisar
bawang putih – dikisar
1/2 inci halia – dikisar
Kulit kayu manis, bunga cengkih,
2 sudu besar cili kisar
4 sudu besar rempah kari babas
1 sudu besar kerisik
1 cawan santan
Garam dan gula
Cara-cara
- Hiris nenas nipis-nipis. Celur sehingga agak layu dan kemudian toskan.
- Panaskan minyak dalam periuk. Tumis kulit kayu manis,bunga cengkih.Masukkan cili kisar dan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan bahan-bahan kisar.
- Masukkan rempah kari, dan kerisik. Kacau sekata dan biarkan selama 6-7 minit.
- Masukkan santan. Kacau hingga mendidih.
- Masukkan nenas, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga pekat.Boleh hidang..
9 comments:
sedap tu pajeri nenas..kalau suami akak makan tak nampak dah org lalu kat belakang hehe
faveret munna pajeri nenas tetapi suami kak munna lagi suka pajeri terung...
k.suri:asben yat hantu pajeri nenas kak...hehe
k.munna:hehe...yat ape2 pajeri pon ok,tpasben yatpajeri nenas je dia suke kak,terug dia xsuke lgsg..
yat , cik ina suka pajeri nenas, dapat makan ngan nasi panas, goreng ikan masin sikit sedap ni : )
tak berapo suko nenas...huhu
bestnya yatt..terliur akak.dah la tgh lapar ni.ni layan dgn ikan masin pun sodap ni hehe
c.ina n k.izan:sedapke mkn ngan ikan masin...xpenah try lg yat nih..hehe
pm:abis kamu suke mkn ape bro...hehe
Post a Comment