KUTU BERAS

Assalamualaikum....wahai kawan2 sekalian,tolongla saya..macamne la nak hilangkan kutu2 ni semua...walau bekas beras dah di tutup rapat,pon still ada menatang2 ni semua...tolongla saya...bagi petua nak hilangkan kutu2 ni...pleassss!!  >__<

11 comments:

Acik Erna on November 3, 2012 at 1:25 PM said...

yat..jemur ditempat panas..biar keluar semuanya..
acik kaalu nak simpan beras lama..lepas beli je..masukkan dalam peti ais..dalam freeer tu..esoknya baru keluarkan..semua anak cucu cicit kutu beras tu dah mati membeku..lepas tu dah tak de dah kutu beras

Acik Erna on November 3, 2012 at 1:26 PM said...

dalam 'freezer"

YATZAKIE on November 4, 2012 at 7:01 PM said...

oh ye acik...masa pas ni yat letak kat luar rumah je,jemur mcmtu je...slalu sgtla menatang ni ada...tension yat acik..hehe..tq sbb bg yat petua..

Kakzakie on November 5, 2012 at 12:57 PM said...

Yg dan ada ni kena jemur aje. Kemudian bila dah tak ada setiap kali simpan beras masukkan beberpa tangkai cili keraing Yat... cubalah.

Kakzakie on November 5, 2012 at 12:58 PM said...

Ya Allah banyaknya spelling error Yat. Semulalah...

Yg ada tu jemur dulu bagi semua kumbang hilang. Bila dah tak ada masukkan beberapa cili kering Yat. Cubalah..

Kasih Salina on November 5, 2012 at 5:23 PM said...

salam yat..akak tak pernah la lagi jumpa benda ni..ce google tgk petua apa yg ada..

YATZAKIE on November 6, 2012 at 7:46 PM said...

k.zakie:hehe..spelling erroer banyak ye kak..ok ka..tq sbb bg petua kat yat..hihi

YATZAKIE on November 6, 2012 at 7:47 PM said...

k.salina:eh,akak xpenah jumpa ke..hehe..banyak kak kat dlm beras yat nih..pening den pikior kan nya...

Papa Mifz on November 7, 2012 at 4:06 PM said...

hmm..pernah gak kene kat rumah tu..tapi tengok hilang mcm tu jer...tak tau wife buat apa...hehe

Rai on November 19, 2012 at 9:53 AM said...

rai kutip satu2 buh dlm air panas. balas dendam gitu. hahahahahah...ajak husband join skali kutip kutu tu.. muhahahahaha... kena perhati sket. kadang2 mende tu ada dlm beras. klu beras tu itam2 tu ada la dia dlm tu..

eni on November 27, 2012 at 4:08 PM said...

Klu kt kg, nenek suka letak kain putih mcm kain napkin bb kat atas beras, bl kutu2 tu melekat, dia akan kibas la kain tu, ulang byk2 kali

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012. All Right Reserved by YatZakie